کار کردن زنان باردار

بارداران شاغل

نکات کلیدی

استراحت زیاد، خوب غذا خوردن و حفظ راحتی می تواند به شما کمک کند تا علایم بارداریتان را در محل کار مدیریت کنید.
فکر خوبیست که برای مرخصی زایمانتان و بازگشت به کارتان آماده شوید.

کار کردن بهنگام بارداری: نکاتی برای مدیریت علایم بارداری

در طول بارداری به ویژه در ماه های اول و در شرایطی که احتمالا کسالت صبحگاهی دارید و واقعا احساس خستگی می کنید، کار کردن می تواند مشکل باشد. سه چیز مهم وجود دارد که شما می توانید با انجام دادن آن این علایم را مدیریت کنید:
بر طبق زمان بندی، وعده های غذایی و میان وعده های سالم و کوچک بخورید.
زیاد آب بنوشید.
تا جایی که ممکن است استراحت کنید.
شاید بتوانید با انجام یکسری تغییرات در محل و کار و خانه تان، از خودتان بهتر مراقبت کنید. در اینجا چند ایده وجود دارد:

در محل کار

اگر می توانید زنگ تفریح های منظمی داشته باشید- حتی اگر شده هر بار برای چند دقیقه باشد.
کفش و لباس های راحتی بپوشید. برخی زنان متوجه شده اند که پوشیدن جوراب یا جوراب های زنانۀ مخصوص واریس، برای پاهای خسته شان مفید است. (می توانید در این زمینه نظر پزشکتان را جویا شوید).
برای یالا بردن سطح انرژیتان پنج دقیقه تمرینات ذهن آگاهی یا تنفسی انجام دهید.
از ایستادن تمام وقت خودداری کنید. برای اینکه از درد کمر و پا راحت شوید هر زمان که توانستید بنشینید.

در خانه

اگر می توانید استراحت کنید و در صورت امکان زود به تختخواب بروید.
سعی کنید تا بطور منظم ریلکس کنید. مثلا دوش گرفتن با آب گرم یا خواندن یک کتاب خوب قبل از خواب را عادت خود کنید.
از دوستان یا خانواده تان کمک بخواهید یا کمکشان را بپذیرید. حمایت های افراد دور و بر می تواند به شما وقت بیشتری برای استراحت کردن بدهد.
برای بهبود خواب، انرژی و درد کمرتان و … فعالیت های جسمانی منظم، آرام تا متوسط را انجام دهید.
وعده های غذایی از پیش پخته شده یا فریز شده داشته باشید تا مجبور به هر روز آشپزی کردن نباشید. این برای روزهایی که به شدت خشته اید بدرد می خورد.
برای بسیاری از زنان علایم بارداری در سه ماهه دوم شروع به کم شدن می کند. شما ممکن است متوجه شوید که در این دوره کسالت صبحگاهی تان کم شده و خلق و سطح انرژیتان در حال بالا رفتن است.

نکاتی برای کار کردن زنان باردار

در اینجا چیزهایی است که شما می توانید با انجام آن، کار کردن در طول بارداری را برای خودتان تبدیل به تجربه ای مثبت و راحت کنید.

چیزها را آسان کنید

ببینید با انجام چه کارهایی در محل کار، زندگیتان را آسانتر می کنید. مثلا رفت و آمد کردن از خانه به محل کار و از محل کار به خانه خارج از پیک ترافیک، داشتن جای پارک یا از دورکاری کردن.
سعی کنید قرارها را بگونه ای بگذارید که دیگران نزد شما بیایند یا اینکه جلسات را با ویدیو کال مدیریت کنید.
اگر کارمند ساعتی یا پیمانکار هستید، هیچ اشکالی ندارد که مدیرتان را در جریان ساعات کاری ایده آل تان بگذارید. مثلا اگر  بیشترین کارآمد را بعد از ساعت 11 صبح دارید یعنی زمانی که از شر کسالتهای صبحگاهی بارداری خلاص می شوید، پیشنهاد دهید که بعد از این ساعت کارتان ر شروع کنید، شاید رئیستان بتواند این ساعت اولیه را به شما بدهد.
از پیش آمادگی واکنش نشان دادن به شرایط مشکل را داشته باشید. مثلا ممکن است دیگران درباره شکمتان اظهار نظر کنند یا حتی به شکمتان دست بزنند. اگر این کار شما را معذب می کند، هیچ اشکالی ندارد که به آنها بگویید این کار را انجام ندهند. این بدن شماست.

کارهایتان را سر و سامان دهید

بسته به شغلتان، ممکن است لازم باشد همکاران یا مراجعینتان در جریان تغییر نقشتان در محل کار قرار بگیرند.
کم کم با مشخص کردن بخش هایی از کار خود که باید به هنگام مرخصی زایمانتان به دیگران تحویل دهید، برای واگذاری مسئولیت هایتان برنامه ریزی کنید. از پیش برای آموزش و واگذاری فعالیتها بخوبی برنامه ریزی کنید. اینگونه قبل از رفتن به مرخصی هم بیش از اندازه کار نمی کنید و استرس نمی کشید.
اگر کارها بر طبق برنامه پیش نرفت و احساس کلافگی کردید، به مدیرتان بگویید و درباره راه هایی برای مدیریت حجم کاریتان، بحث و گفتگو کنید.

رفتن به قرار ملاقات های بارداری

در صورت امکان قرار ملاقات های پزشکی و زمان مرخصیتان را از قبل برنامه ریزی کنید.
از پزشکتان در مورد کلینیک ها و خدمات درمانی محلی که خارج از ساعات کاریتان باز هستند، سئوال کنید.
اگر یک کارمند ساعتی یا شیفتی هستید، می توانید برای جبران درآمدی که  در زمان مرخصی گرفتن برای ملاقات پزشکیتان از دست دادید، در روزهای تعطیل کار کنید.
سعی کنید بهنگام  مرخصی گرفتن برای قرارهای پزشکیتان یا مرخصی استعلاجی گرفتن در زمانی که حالتان خوب نیست، احساس گناه نکنید.

برنامه ریزی برای برگشت به کار

بسیاری از والدین می گویند ای کاش قبل از مرخصی زایمان، بیشتر درباره آماده شدن برای بازگشت شان به کار یاد گرفته بودند. این می تواند تجریه بازگشت به کار را مثبت تر و کمتر استرس زا کند.
از پیش برنامه ریزی کردن خیلی خوب است اما این را بخاطر داشته باشید که ایده ها و برنامه های شما ممکن است بعد از تولد نوزاد تغییر کند. شاید شما بخواهید مدت طولانی تری از آنچه فکر می کردید در خانه بمانید یا زودتر از چیزی که برنامه ریزی کرده بودید به سر کار برگردید. در این باره چیزها قوانینی وجود دارد که بنابراین لازم است راجع به آنها با رئیس تان صحبت کنید. فکر خوبیست که به خودتان برای فکر کردن، صحبت و مذاکره کردن زمان بدهید.
در این جا نکاتی وجود دارد که به شما  کمک می کند در زمان بارداری برای  بازگشت به کارتان برنامه ریزی کنید.

ملاحظات کاری و خانوادگی

درباره اهداف شغلی تان، قرار و مدارهای خانوادگی تان و تعادل کار و زندگی فکر کنید. این می تواند به شما کمک کند زمان و شرایط ایده آل تان را برای بازگشت به کار پیدا کنید و راجع به آن با رئیس تان بحث و بررسی کنید.
با همسرتان درباره زمانی که دوست دارید سر کار برگردید و همچنین درباره نظر او وخانواده نسبت به تصمیم شما صحبت کنید.
با همسرتان در این باره صحبت کنید که پس از تولد بچه چقدر می تواند از کارش بزند و زمانی که شما به کارتان برمی گردید چه مراقبتهایی را می تواند از بچه انجام دهد.
یک شبکه حمایتی خانوادگی بوجود آورید. ان بکه می تواند شامل خانواده،دوستان و افرادی باشد که در گروههای اجتماعی با آنها آَشنا می شوید.

موضوعات کاربردی

درباره شرایط اقتصادیتان فکر کنید. مثلا شاید مفید باشد که از پیش حساب کتاب کنید که تا چه زمانی بدون حقوق شما امورات بدون مشکل می گذارد. این می تواند به دخل و خرج خانواده کمک کند.
اگر می خواهید بچه تان را در مراکز نگهداری یا مهدکودک بگذارید، گزینه های مراکز نگهداری یا مهدکودکها را بررسی کنید. بسته به اینکه کجا زندگی می کنید و چه نوع مرکز نگهداری یا مهدکودکی می خواهید، ممکن است لازم باشد بچه تان را پیش از تولد در لیست انتظار نام نویسی کنید. شما همچنین می توانید پرستار بگیرید یا از پدر و مادربزرگ های بچه تان بخواهید که از او نگهداری کنند.

قراردادهای کاری

قرارداد استخدامیتان را چک کنید و ببینید حق و حقوقتان چیست.
سعی کنید اگر ممکن بود در طول مرخصی زایمانتان با محل کارتان در تماس باشید و اگر بتوانید بصورت ساعتی و دورادور کار کنید. اینگونه با تغییراتی که در سیستم کاری در نبودتان اتفاق افتاده آشنا می شوید و دوباره در زمان بازگشت به کار راحتتر با شرایط وفق میابید.
با رئیستان درباره گزینه های بازگشت به کار شامل یک کار جدید یا منعطف تر صحبت کنید. برای مثال قراردادهای پاره وقت. معمولا رؤسا باید در این باره فکر کنند و به یک نتیجه گیری منطقی برسند.
درباره زمان های شیردهی تان در زمان کاری با رئیستان صحبت کنید (تایم شیر).
رفرنس مطالب (برگرفته از سایت raisingchildren)
Australian Council of Trade Unions (2009). Casual workers. Melbourne: ACTU.
Beyond Blue (2018). Wellbeing. Melbourne: Beyond Blue Ltd.
ComLaw (2013). Sex Discrimination Act 1984. Canberra: Australian Government. 
Fair Work Ombudsman (2013). Best practice guide: Parental leave. 
Fair Work Ombudsman (2013). Pregnant employee entitlements.
Fair Work Ombudsman (2009). National employment standards.
مدیر سایت دلبندک
ارسال دیدگاه